luni, 10 februarie 2014

Cu drag de Dragobete

De abia am așteptat puțin timp liber ca să pot realiza și modelul de felicitare propus de MojoMonday pentru această săptămână. Nu speram să o realizez cu baiețelul treaz, dar iată că mi-a dat voie, de această dată a fost indulgent cu mine :D.

Iată ce au propus zânele de la MojoMonday : 


E în ton cu mult mediatizata zi a îndragostiților, nu-i așa ? Ei bine, eu voi face această felicitare pentru românescul Dragobete !


La noi, Dragobetele era ziua când fetele si băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și, dacă timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci și păduri, cântând și căutând primele flori de primăvară. Fetele strângeau în această zi ghiocei, viorele si tamâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra pana la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Dacă, întâmplător, se nimerea să găsească și fragi înfloriți, florile acestora erau adunate în buchete ce se puneau, mai apoi, în lăutoarea fetelor.

În dimineața zilei de Dragobete fetele și femeile tinere strângeau zăpada proaspată, o topeau și se spălau cu apa astfel obținută pe cap, crezând că vor avea părul și tenul plăcute admiratorilor.

Obiceiurile de Dragobete, zi așteptată cândva cu nerăbdare de toți tinerii bucovineni, au fost în bună parte uitate, păstrându-se doar în amintirea bătrânilor. În ultimii ani, Dragobetele autohton riscă să fie dat cu desăvârșire uitării, el fiind înlocuit de acel Sfant Valentin ce nu are legatură cu spiritualitatea romaneasca . (sursa Creștin Ortodox)




2 comentarii:

  1. Couldn't find a translate button, but I love the embossing you did on the heart and the color combo is really pretty.

    RăspundețiȘtergere
  2. Thank you very much. Now, there is a translate button :D

    RăspundețiȘtergere